15 Temmuz 2013 Pazartesi

Atom ekmek

Acıktığında gözü hiçbir şeyi görmeyenlerdenim.Bu yüzden dışarı çıkarken yanımda hep leblebi, kraker tarzı şeyler bulundururum. Her kraker yiyişimde de sağlıksız ve kilo aldıran şeyler yediğim için kendimi kötü hissederdim.Bu sebeble kendi sağlıklı ve lezzetli ekmeğimi yapmaya karar verdim. Ben çok beğendim,ancak kimsenin damak tadına uymayacağını düşünmüştüm ancak çocuklar dahi severek yediler.
malzemeler:

  • 3 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 1/2 çay bard sıvı yağ(fındık yağı veya ağır olmayan bir zeytinyağı tercihimdir. )
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1  çay kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker
  • un
  • 3 yemek kaşığı keten tohumu
  • 3 yemek kaşığı susam
  • 3 yemek kaşığı çörek oku
  • 3 yemek kaşığı  kırılmış ceviz,fındık vb
süt el yakmayacak kadar sıcak olacak. (bebek suyu tabiri kullanılıyor sanırım bu sıcaklık için)(ben süt kavanozunu kaynamış tencerenin yada demliğin içinde bekletiyorum) içini maya eklenip karıştırılacak. yağın içine şeker ,tuz ,tahin eklenip karıştırılacak. beklemeden süt maya karışımına eklenecek.daha sonra diğer malzemeler ve un eklenecek. ekmek hamurundan çok daha yumuşak bir hamur elde edilecek. hamur en az 3 katı olana dek bekletilecek.(kışın 4 yazın 2-3 saat yeterli oluyor) daha sonra hamurun elimize yapışmaması için elimizi yağlayıp küçük parçalar halinde pişiriyoruz . benim fırınım 190 derecede pişiriyor siz kendi fırınınızı daha iyi bilirsiniz. içine buhar olması için küçük borcam kasesiyle yada salça tenekesiyle su koyun yoksa ekmekleriniz sert olabilir . Birde piştikten sonra üzerini nemli bezle örtün.
* bu ölçülerle bir tepsi çıkıyor ben genelde 2 tepbi yapıp buzluğa koyuyorum.çok çabuk çözülüyor.